Acasă Autor
Autor

Angela Trif

Reclamă

Rămășițele unui dinozaur neobișnuit cu oase verzi, descoperit în Utah în 2007, sunt expuse la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles. Potrivit paleontologilor, el a trăit în aceste părți la sfârșitul perioadei jurasice, acum aproximativ 150 de milioane de ani. Oamenii de știință care l-au găsit au botezat dinozaurul Gnathali. Apropo, celebrul Tyrannosaurus Rex are jumătate din vârsta sa.

Oamenii de știință atribuie culoarea verde a oaselor prezenței mineralului celadonit, care a pătruns în oase în timpul unei perioade de activitate vulcanică ridicată în urmă cu aproximativ 50-80 de milioane de ani.

Pagini: 1 2

Reclamă

Potrivit unei declarații a guvernului președintelui Gustav Pedro, declinul se datorează unei scăderi a distrugerii mediului în Amazon, cea mai mare pădure tropicală din lume, inclusiv o treime din aceasta care se află în Columbia.

Se observă că defrișările din întreaga țară au scăzut la 792 de kilometri pătrați în 2023, de la 1 200 de kilometri pătrați înregistrați cu un an înainte. Amazonul a fost cel care a contribuit la aproape jumătate din despăduriri.

Pagini: 1 2

Reclamă

Cercetătorii de la Universitățile Cambridge și Cardiff au descoperit o fosilă unică în sud-vestul Angliei care reprezintă o întreagă pădure antică. Roca a păstrat amprente caracteristice de trunchiuri, sisteme de rădăcini și multe ramuri căzute. Descoperirea are o vechime de aproximativ 390 de milioane de ani, ceea ce o face cel mai vechi conglomerat vegetal cunoscut.

Specia de plantă găsită se numește Calamophyton și este considerată a fi una dintre primele plante care au ieșit din mare pe uscat în perioada Devoniană. Aceasta a fost o perioadă minunată cu multe realizări în biosfera Pământului, care a suferit multe schimbări. Nu existau copaci, ierburi sau orice fel de vegetație în afara apei, astfel încât Calamophyton nu a avut concurenți, dar nici experiență de viață pe uscat.

Pagini: 1 2

Reclamă

Oamenii de știință din Mexic, care investighează dolina subacvatică Taam Ja din apropierea coastei, în zona de frontieră dintre Belize și Mexic, au ajuns la o concluzie neașteptată. Această depresiune, potrivit acestora, cade la o adâncime de peste 400 de metri sub nivelul mării. Iar acest loc este relativ aproape de uscat, ceea ce vă permite să o studiați mai amănunțit. În plus, oamenii de știință cred că dolina este conectată cu o rețea vastă de peșteri și tuneluri subacvatice.

Ceea ce scafandrii numesc „Taam Ja Blue Hole” este o peșteră verticală plină cu apă. Astfel de depresiuni s-au format în timpul erelor glaciare, când nivelul oceanelor a scăzut atât de mult, încât ploaia și vânturile au pătruns în peisajele calcaroase ascunse acum de mare. Oamenii de știință au încercat să măsoare adâncimea depresiunii, dar nu au reușit decât să stabilească că este mult mai adâncă decât se credea.

Pagini: 1 2

Reclamă

Oamenii de știință chinezi au raportat teste de succes pentru a verifica supraviețuirea mușchiului terestru în atmosfera marțiană. Ei au folosit o specie numită Syntrichia caninervis, care se găsește în cele mai neospitaliere locuri de pe Pământ, de la Antarctica la deșertul Mojave. Specimenele de mușchi au supraviețuit în siguranță în condiții care au imitat prezența pe Marte timp de 5 ani, fără nicio îngrijire.

Pentru a coloniza Planeta Roșie, oamenii vor trebui oricum să planteze multe plante. Acestea nu sunt necesare ca sursă de hrană, ci pentru reciclarea dioxidului de carbon și oxigenarea atmosferei. Acest proces va dura mult timp, așa că avem nevoie de specii care pot supraviețui în condiții dificile, fără interferențe.

Pagini: 1 2

Reclamă

Potrivit expertului, înainte de a călători, în primul rând, trebuie să verificați nivelul antigelului din vehicul și curățenia radiatorului.

În plus, este necesar să controlați temperatura din cabină. Pentru a preveni supraîncălzirea acesteia, o puteți tinge, respectând legislația. Cu toate acestea, este de dorit să parcați vehiculul într-un loc umbrit în timpul zilei, chiar dacă este tintat.

Pagini: 1 2

Reclamă

Dacă mașina este echipată cu un aparat de aer condiționat, deschideți torpedoul, ar trebui să existe o fișă mecanică pe peretele torpedoului. Deschideți-o și aerul rece de la aparatul de aer condiționat va curge în torpedou. În acest fel puteți răci mâncarea chiar și pe vreme caldă.

De asemenea, se vând frigidere auto speciale care funcționează de la o priză încorporată în mașină.

Există, de asemenea, o modalitate de a răci rapid habitaclul – porniți ventilatorul, deschideți complet geamurile și îndreptați aerul spre picioarele dumneavoastră. Aerul mai cald se va ridica și va ieși pe geamuri, iar aerul rece va umple habitaclul.

Pagini: 1 2

Reclamă

Potrivit unei declarații a Casei Albe, Departamentul american al Energiei va acorda subvenții în valoare de 1,7 miliarde de dolari pentru a crea sau a menține mii de locuri de muncă în sindicate și pentru a sprijini comunitatea din industria automobilelor, care a fost mult timp un motor al economiei SUA.

Se remarcă faptul că subvențiile corespunzătoare vor acoperi o gamă largă a lanțului de aprovizionare al industriei auto, inclusiv piese pentru motociclete și autobuze școlare electrice, grupuri motopropulsoare hibride, baterii pentru camioane comerciale grele și crossovere electrice.

Pagini: 1 2

Reclamă

În căldura zilei, sticla se dilată atunci când este încălzită și se contractă atunci când este lovită de aer rece. Pe măsură ce aerul condiționat suflă neuniform, acesta se deformează, provocând apariția crăpăturilor. Treptat, acestea se măresc și geamul se sparge.

Dacă există o diferență mare de temperatură, acesta se sparge imediat. Potrivit experților, diferența critică este de 40 °C.

Apropo, din același motiv, ar trebui să luați doar apă caldă pentru a spăla geamul.

Pagini: 1 2

Reclamă

În cursul studierii impactului unor astfel de sisteme asupra automobiliștilor, cercetătorii au efectuat un experiment care a implicat 17 persoane. Voluntarii au „condus” traseul la volanul simulatorului, cu un statistician ca pasager în „salon”. Șoferul a cedat mai întâi controlul pilotului automat și apoi l-a preluat din nou.

În primele momente după ce controlul a fost returnat șoferului, aproape toți participanții la experiment au condus mașina nesigur sau chiar nu s-au putut orienta în spațiu.

Pagini: 1 2

Reclamă

Articole mai noi